Stress og Utbrenthet.
Ordet stress hører vi ofte. Hva er det egentlig?
Stress er reaksjoner på store belastninger og overveldende situasjoner. Utbrenthet er når det har vært stor belastning over tid og kroppen sier nei!
Belastninger kan være situasjoner vi kommer opp i på jobb, i studier og på skole. I relasjoner - i familien - med venner. Relasjoner, arbeidspress og følelsen av å ikke være god nok kan provosere kronisk stress og angst, og igjen føre til utbrenthet. Vi kan være stresset selv om vi ikke merker det. Det er en biologisk prosess i kroppen som vi ofte ikke er bevisste. Kroppen speiler eller viser oss det sinnet ikke vil se.
Stress er et ord vi bruker når vi føler oss nervøse eller oppjaget pga uoverkommelige krav fra omgivelsene, vanligvis i relasjoner, på jobb, økonomi eller helse. Nervøse spenninger er ikke det som definerer stress og det er heller ikke travelhet eller at vi har mye å gjøre. Det er fysiologiske hendelser i kroppen som omfatter hjernen, hormonsystemet, immunsystemet og en rekke andre organer.
Indre endringer som oppstår når vår organisme opplever en trussel mot vår eksistens eller eget velvære. Nervøse spenninger kan være en stressfaktor, men man kan være stresset uten å kjenne spenninger, og motsatt.
Stress øker når vi står overfor krav som overgår vår evne til å oppfylle dem og gir fysiske symptomer som bla hukommelsestap, hjertebank, dårlig fordøyelse og infeksjoner.
Å bli syk av stress handler ikke om at du ikke er god nok, men at du sannsynligvis har holdt ut for lenge og har problemer med å sette grenser.
Problemer med å sette grenser og å si ifra, handler ofte om at vi tror vi må være sterke. At det er svakhet å begrense seg. Andre årsaker er frykt for å gå glipp av og å miste noe. Frykten for å skuffe andre og å bli avvist.
Mister du dine grenser vil du miste deg selv.
Å miste seg selv er en stressfaktor i seg selv. Det vil oppleves som tap av kontroll, og å aldri å komme i mål. Det er aldri godt nok, tiden strekker ikke til og lista er lagt høyere en himmelen. Alt dette skaper stress og du føler deg usikker, går på akkord med deg selv og skammer deg over at du ikke strekker til.
Stressreduksjon er enkelt, - og det krever en innsats fra deg.
Forsøk å legge merke til hvordan kroppen din har det. Er det tegn på stress symptomer som glemsomhet, hodepine og hjertebank. Har dårlig fordøyelse og en følelse av utilstrekkelighet. Da er det på tide å roe ned.
Her er noen tips:
Yin Yoga påvirker det parasympatiske nervesystemet og roer ned.
Pusteøvelser og meditasjon hjelper deg å bli mer sentrert og fokusert.
Begrens aktivitet. Det vanskeligste er det som gir anerkjennelse og som vi har lyst til, men går det utover helsa har det liten verdi.
Stopp opp og legg merke til hvordan du har det med deg selv og og i dine relasjoner.
Bruk tid på å oppdage deg selv.
Si ifra.
Si ja til deg selv.
Å si ja til seg selv vil bety at vi noen ganger må si nei til andre og kanskje til og med skuffe dem. Du må tåle ditt eget ubehag når andre ikke har det bra. Livet kommer med glede, skuffelser og sorg. Det er ikke din oppgave å hindre andre i å erfare og kjenne på livets gleder og sorger, men å tåle å stå i dine egne.
Indre stressfaktorer
Indre stressfaktorer er tanker og følelser som aktiveres ved måten vi tolker og reagerer på i en situasjon. Oppfattes situasjonen truende eller overveldende, eller opplever vi at vi mangler ressurser til å håndtere den får vi en stressreaksjon.
Normalresponsen på stress er at hjernens alarmsystem skrus på og trigger automatisk preprogramerte fysiske fluktplaner i gamlehjernen. Når den overtar, skrur den delvis av vår bevissthet og driver kroppen til flukt, kamp eller å stivne. Når bevisstheten kobles på igjen har vi allerde handlet, er i bevegelse. Hvis denne normalresponsen er vellykket, vi unnslipper faren, igjenopprettes indre likevekt og systemet roer seg. Blir den derimot på en eller annen måte blokkert, man føler seg stuck, er holdt fast, fanget eller forhindret fra å ta aktivt grep, fortsetter hjernen å skille ut stress substanser.
Den fysiske reaksjonen er at hjertet slår fortere, vi får høyere puls og stresshormonet kortisol skilles ut. Pusten øker og spyttproduksjonen går ned sammen med at fordøyelsen hemmes. Vi blir rustet til kamp eller flukt eller å stivne.
Symptomer på stress er ulik fra person til person:
Noen opplever søvnproblemer, hodepine, migrene, og muskelsmerter.
Det er flere som opplever tomhetsfølelse, tappet for krefter og ingen motivasjon.
De opplever uro, blir irritert og frustrert.
Hvordan vi håndterer stresssymptomer er også ulikt:
Ofte er benektelse, unngåelse eller undertrykkelse en strategi mange benytter
Noen vil døyve ubehaget med å jobbe enda mer, overspise eller benytte rusmidler.
Alle disse er uhensiktsmessig da de ikke løser situasjonen.
Vedvarende indre stress fører til at systemet bryter sammen og resultatet blir utbrenthet, depresjon, angst og kronisk sykdom.
Føler du deg følelsesmessig, mentalt og fysisk utmattet?
Har du smerter, i nakke, migrene og betennelser? Er du demotivert eller frustrert er det tegn på at du ikke har det bra. Hvis utbrenthet ikke blir tatt tak i kan det gi langsiktige psykiske og fysiske plager.
Flere kvinner opplever utbrenthet ofte på grunn av faktorer utenfor arbeidslivet også; selvfølelse, ansvar og omsorgsrollen kjenner kvinner mer på. Frykten for ikke å bli trodd fører til at mange venter for lenge til å oppsøke hjelp, eller tørre å åpne opp om det på arbeidsplassen eller i relasjoner.
Trenger du noen å snakke med?
Jeg tilbyr samtaleterapi som har fokus på kropp og sinn. Vi ser på helheten og det du står i nå.